Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 05:53

Najlepszy kebab w tureckiej restauracji

Z czym kojarzy Ci się kuchnia turecka? Na pewno Twoją pierwszą myślą był kebab i nie ma w tym nic dziwnego. Jedno z topowych tureckich dań przybyło do naszego kraju już wiele lat temu, jednak wciąż cieszy się dużym zainteresowaniem osób w każdym wieku. Niestety, najczęściej restauracje serwujące kebab są typowymi lokalami fast-food, przez co znacznie umniejsza się temu przysmakowi. To błąd! Jeżeli chcesz zmienić swoje zdanie o popularnym kebabie, a także poznać wiele innych potraw charakterystycznych dla kuchni tureckiej, koniecznie odwiedź wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie stolicy, jakim jest Osmania, czyli niezwykła restauracja turecka zlokalizowana na warszawskim Powiślu. Odkryj na nowo kebab, Warszawa Centrum zaprasza Cię do klimatycznego miejsca, które nie ma sobie równych!
  • 21.09.2022 14:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Najlepszy kebab w tureckiej restauracji

Kebab z Turcji

Warto wiedzieć, że w każdym regionie słonecznej Turcji kebab jest przygotowywany na inny sposób. Często nazwa rodzaju tego przysmaku pochodzi od miasta, z którego danie się wywodzi. Podstawowe tureckie danie może różnić się doborem składników, rodzajem wykorzystywanego mięsa, a także metodą fotowania.

Na czym polega fenomen słynnej potrawy z Bliskiego Wschodu? Przede wszystkim na odpowiednim przygotowywaniu mięsa - bez wody, na węglu bądź płomieniu. Mięso można przyrządzać na kilka sposobów - na tłustym papierze do gotowania bądź na saç, przy użyciu patelni, tandoor, piekarnika lub garnka. Metoda gotowania uzależniona jest właśnie od rodzaju mięsa. Najczęściej wykorzystywane są w tym celu miękkie kawałki jagnięciny, mięso owcze, kozie, cielęcina, jak również wołowina.


Do najpopularniejszych rodzajów kebabów należą:


●    Adana kebab - sekret tej potrawy tkwi w mięsie jagnięcym siekanym nożem przypominającym tasak. Towarzyszą mu takie dodatki, jak olej z ogona jagnięcego, posta pieprzowa, papryczka chilli i sól;
 
●    Urfa kebab - zdecydowanie mniej pikantny od Adana kebab, przygotowywany jest z mielonego mięsa owczego;


●    Döner kebab - jego tradycja sięga XIX wieku. Mięso jest obficie przyprawiane ziołami, gotowane na ogniu powstałym z palenia drewna;


●    Kuyu kebab - przygotowywany z mięsa jagnięcego, gotowanego we wgłębieniu węglowym o głębokości czterech metrów;


●    Iskender kebab - jest przyrządzany z najmniej tłustych części mięsa owczego, drobno i skośnie krojonego, a następnie gotującego się obrotowo nad żarem ognia. Powinien być podawany na zwykłym pide, skropiony masłem oraz koncentratem pomidorowym.


Nie tylko kebab. Warszawa Centrum zaprasza!

Należy zauważyć, że kuchnia turecka to nie tylko kebab! Również miłośnicy dań jarskich znajdą w niej coś dla siebie. Smakowity falafel, rozpływający się w ustach hummus czy kotlety z czerwonej soczewicy to tylko niektóre z zachwycających bogactwem smaku i aromatu potraw tradycyjnych dla kuchni osmańskiej. Warto przybyć do Osmanii,, aby poznać bliżej potrawy, które serwuje restauracja turecka.

--- Artykuł sponsorowany ---